fbpx

Gepensioneerden werken steeds vaker bewust door tijdens hun pensioen.

Wij merken het natuurlijk elke week dat we groeien al: gepensioneerden werken steeds vaker bewust door tijdens hun pensioen.

Zo ook te lezen in dit artikel in het Algemeen Dagblad.

Het aantal mensen dat na hun pensioengerechtigde-leeftijd blijft doorwerken is in tien jaar verdubbeld. © Getty Images

Aantal werkende 67-plussers in tien jaar verdubbeld: hier moet je op letten als je na je pensioen doorwerkt

Achter de geraniums zitten, daar moeten sommige 67-plussers in Nederland niet aan denken. Het aantal mensen dat na hun pensioengerechtigde leeftijd blijft doorwerken is in tien jaar zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van CBS. Wanneer je doorwerkt na je pensioen zijn er een aantal financiële zaken waar je rekening mee moet houden. Vijf vragen en antwoorden.

Naomi Defoer 12-12-23, 13:15 Laatste update: 12-12-23, 16:12

Waarom mensen doorwerken? ,,Het pensioen is niet altijd toereikend genoeg’’, zegt Jurriën Beerda, woordvoerder van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (Anbo) toe. Maar dat is niet de enige reden ,,De samenleving vergrijst, waardoor er een grotere groep ouderen is die kan doorwerken. Daarnaast worden we, afhankelijk van het opleidingsniveau, gezonder ouder. Een laatste groep wil van waarde blijven voor de maatschappij en vindt werken leuk vanwege de sociale contacten, zeker als ze single zijn.’’

In 2023 werkten er in het derde kwartaal 236.000 mensen van 67 tot 75 jaar en ouder, zo blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 waren dit er in diezelfde periode nog 117.000 mensen.

Wat betekent het voor je AOW en je pensioen als je langer doorwerkt? We vragen het Mark van der Stok, directeur bij KlusHeeren, een onderhouds- en klusbedrijf dat werkt met gepensioneerde vakmannen en Alex van Scherpenzeel, beleidsadviseur inkomen bij de ANBO.

1. Hoeveel uur moet ik werken?

Doorwerken na je pensioen is geen recht van de werknemer en de werkgever is niet verplicht om de werknemer te laten doorwerken of opnieuw aan te nemen. Van der Stok: ,,Je kunt vaak zelf aangeven hoeveel uur je kan en wil werken. De ervaring leert dat mensen met de AOW-leeftijd gemiddeld zo’n 18 uur werken verdeeld over twee tot drie dagen.’’


Om mij heen zie ik dat AOW-gerechtig­de collega’s vaak zo’n 18 uur werken
Alex van Scherpenzeel, Beleidsadviseur inkomen bij Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen

Van Scherpenzeel beaamt dit: ,,Ik ben zelf ook een van de doorwerkers. Om mij heen zie ik dat AOW-gerechtigde collega’s vaak zo’n 18 uur werken. Dit is net iets meer dan twee dagen. Weinig gepensioneerden kiezen ervoor om fulltime door te werken, zelfstandigen doen dit sneller.’’

Let op! Meestal staat er in je arbeidsovereenkomst of cao dat je contract automatisch wordt beëindigd zodra je met pensioen gaat. Wanneer je na je pensioen door wil werken, kan het zo zijn dat je een nieuw arbeidscontract af moet sluiten. Wanneer in je cao staat dat doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, loopt het bestaande contract gewoon door.

2. Heeft doorwerken invloed op mijn AOW?

Volgens Van der Stok hoef je niet bang voor te zijn dat extra inkomen van invloed is op je AOW. ,,Je wordt ook niet gekort op pensioen.’’ Het AOW-bedrag krijg je dus sowieso elke maand op je rekening gestort. De netto AOW-uitkering voor mensen met een partner is per 1 juli 2023 1.843,60 per maand. Alleenstaanden krijgen het AOW-bedrag van 1.357,66 euro sowieso elke maand op hun rekening gestort.

3. Betaal ik loonbelasting?

Na je pensioen kun je helaas niet belastingvrij bijverdienen, maar je betaalt waarschijnlijk wel minder belasting. ,,Je betaalt een lager belastingtarief omdat alle sociale premies eruit gesloopt zijn’’, legt Van der Stok uit. Dat zijn bijdrages aan het zorgstelsel, zoals de AOW. Als je in loondienst werkt, worden deze via de werkgever ingehouden op je loon.

,,In 2024 betaal je als AOW-gerechtigde voor een inkomen tot 38.000 euro zo’n 19 procent belasting. Dat is de eerste schijf. Over alles daarboven betaal je 37 procent belasting. Verdien je 40.000 euro, dan valt de 2000 euro daarboven dus in de tweede schijf met een hoger belastingtarief.’’

Van Scherpenzeel: ,,Wel betekent doorwerken dat je meerdere inkomsten naast elkaar hebt. Er is dan te weinig loonheffing ingehouden. Je moet dan na afloop van het jaar belasting bijbetalen.’’

4. Ben ik verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid?

Nee, na de AOW-leeftijd ben je niet meer verzekerd bent voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Maar als je ziek wordt, dan heb je wel recht op een loondoorbetaling van maximaal zes weken, dat was tot 1 juli nog dertien weken. Ook kan je werkgever je de eerste zes weken van het ziekzijn niet ontslaan.

Van Der Stok: ,,De meeste mensen die ervoor kiezen om na hun AOW-leeftijd door te werken, zullen zich niet snel ziek melden. Simpelweg omdat ze het te leuk vinden om te werken. Voor single senioren is het ook echt een zinvolle invulling van hun dag.’’


Let op dat je loonhef­fings­kor­ting niet op je extra inkomsten laat toepassen
Mark van der Stok, Directeur bij KlusHeeren

5. Heb ik nog recht op toeslagen?

De hoogte van huurtoeslag en zorgtoeslag (en of je er recht op hebt) hangt af van je inkomen. Als je tijdens je pensioen doorwerkt, dan heeft dit invloed op je inkomen. Doordat je inkomen hoger wordt, kan het zijn dat je minder toeslagen krijgt. Of dit voor jou geldt, kun je zelf berekenen bij met de Proefberekening Toeslagen van de Belastingdienst. Bereken dit zelf via Proefberekening toeslagen van De Belastingdienst.

Van der Stok heeft nog een tip: ,,Let op dat je loonheffingskorting niet op je extra inkomsten laat toepassen. De loonheffingskorting wordt al op AOW of pensioen toegepast, laat je dit nogmaals toepassen dan moet je die terugbetalen en dat loopt snel op tot zo’n 2000 euro.’’ Van Scherpenzeel onderschrijft dit: ,,Pas je heffingskorting niet én op je salaris én je AOW én je pensioen toe. Hierdoor wordt er te weinig belasting ingehouden.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *